hits

Foxy Knoxy: Historien om et karakterdrap

kommentarer

Husker du Amanda Knox, den amerikanske utvekslingsstudenten som i 2007 ble anklaget for å ha drept Meredith Kercher i Perugia, Italia? Du husker henne kanskje bedre som Foxy Knoxy, kallenavnet som fulgte henne i internasjonal presse et lite tiår. Netflix har i disse dager publisert en dokumentarfilm som tar for seg historien om Amanda Fox. Ser du filmen, blir du ganske sikkert sjokkert!


Amanda Knox
 

Innbruddet

Den 22 år gamle Meredith Kercher ble drept om natten. Hun var blitt påført en rekke knivstikk, hvorav ett nærmest kuttet strupen hennes. Hun ble funnet på gulvet i sitt soverom, døren var låst fra innsiden, og det var tydelige tegn til innbrudd.

Det mest naturlige ville selvfølgelig vært å etterforske dette som et innbrudd som gikk feil. Som fikk en fatal utgang. I stedet fikk man det for seg at det var en sexlek som gikk feil. Hvor kom den ideen fra?


Meredith Kercher

Bakgrunnen

Amanda Knox kom fra et ordinært, godt hjem i Seattle, og hun følte selv hun hadde hatt et lykkelig liv. Amanda hadde ingen historie med tidligere voldsbruk eller annen kriminalitet, og hun hadde heller ikke et alvorlig rusproblem. Hun ankom universitetsbyen, Perugia, i 2007, og planen var å  studere. I Perugia ble hun kjent med Meredith, og de leide seg rom i samme hus (hvor også to italienske kvinner bodde). Ved siden av sine studier jobbet Amanda enkelte kvelder i en bar.

Forelskelsen

Uken før drapet skjedde, møtte hun Raffaele Sollecito, og de falt umiddelbart for hverandre. De neste dagene og nettene var de sammen hele tiden, stort sett i huset til Raffaele, hvor de røyket marihuana og hadde sex (i følge Amanda). Dette gjaldt også natten da Meredith ble drept.


Raffaele Sollecito
 

Hva var det som skjedde?

Hvordan kunne en 20 år gammel kvinne, sammen med sin kjæreste, som hun bare hadde kjent i en uke, bli mistenkt for å ha deltatt i en bestialsk sexlek, som endte med at en annen ung kvinne ble knivdrept? Hva var det egentlig som skjedde?


Nick Pisa

En av tingene som skjedde, var Nick Pisa. Han var freelance journalist i tabloidavisen, The Daily Mail. Han var ikke italiener, men brite. Han snakket riktignok noe italiensk, og dette gav ham innpass hos påtalemyndighetene i Perugia. Nick var således den første journalisten som ble informert om utviklingen i saken.

I filmen forteller han oss at han alltid hadde drømt om å være journalist. (Hans journalistiske forbilder er for øvrig Watergate-journalistene, Woodward og Bernstein, intet mindre.)


Nick Pisa
 

I følge Nick Pisa hadde denne historien potensiale til virkelig å bli stor: "En vakker britisk kvinne blir funnet død, halvnaken, med strupen kuttet over, og blodsøl overalt. En vakker amerikansk kvinne, som også bodde i huset, oppfører seg merkelig i tiden etter drapet."

Giuliano Mignini

En annen ting som skjedde, var Giuliano Mignini. Mignini var anklageren i Perugia-politiet, og han ble satt til å lede denne saken. Han kan i filmen meddele oss at han har et lidenskapelig forhold til etterforskning. Videre forteller han at hans yrkesmessige forbilde alltid har vært romanfiguren, Sherlock Holmes.

Som mange av oss vet, brukte Sherlock Holmes sin intelligens, sin logiske sans og sine kreative hypoteser til å løse de vanskeligste mysterier, herunder kompliserte drapssaker. Nå var det Giuliano Mignini sin tur, og også han kunne tenke kreativt, skulle det vise seg.

Nå var det riktignok tyve år siden sist det hadde skjedd et drap i Perugia, så det å bedrive drapsetterforskning var ikke akkurat en dagligdags foreteelse for Mignini. Men er man virkelig dedikert til sitt yrke, vil det meste gå bra. Må han ha tenkt.


Giuliano Mignini
 

Det er viktig å minne om at det fra første stund var et enormt press på politiet, påtalemyndighetene og de sivile myndigheter i Perugia. Det var journalister overalt, og hele verden fulgte etterforskningen fra dag en. Forventningene om at saken måtte løses fort, var skyhøye.

Morderen må være en kvinne!

Mignini mistenkte fra første øyeblikk at morderen måtte være en kvinne. Dette fordi liket var dekket til med et teppe. Kun en kvinnelig morder ville tenke på å dekke til sitt døde offer etter ugjerningen, resonnerte Mignini. Nå får vi aldri vite om Sherlock Holmes ville vært enig i dette resonnementet, men Mignini trodde nok det.

Han mente dessuten at innbruddet måtte være fingert, siden det ikke var stjålet noe, verken fra rommet til den drepte eller i huset forøvrig. Han trakk derfor den slutning at innbruddet var en avledningsmanøver, og at personer som bodde i huset, hadde noe med drapet å gjøre.

Mistanken mot Amanda Knox

Mignini fattet tidlig mistanke om at 20 år gamle Amanda Knox var personen som stod bak. Hvorfor falt mistanken på en ung kvinne som så vidt hadde kommet ut av tenårene?  Jo, fordi hun - i  Migninis øyne - ikke hadde vist en ekte sorg etter at Meredith ble funnet død! Dessuten var atferden hennes upassende; hun kysset kjæresten åpenlyst, og det var mistanke om at paret fortsatte å ha sex de neste dagene!

TODAY -- Pictured: Amanda Knox appears on NBC News'
Amanda Knox
 

En sexlek som gikk feil

Da resultatene fra obduksjonen forelå, var det klart at Meredith hadde blitt seksuelt misbrukt, sannsynligvis før hun ble knivdrept. Mignini slo uten videre fast at den unge kvinnen døde som en følge av en gruppeforbrytelse. Gruppeforbrytelsen ble snart til en sexlek som gikk feil.

I denne sexleken skulle Amanda ha hatt en meget sentral rolle, mente Mignini. Også hennes seksuelt uerfarne kjæreste, Raffaele, skulle ha deltatt.

Arrestasjonen

 Både Amanda og Raffaele måtte gjennom flere timers lange avhør, som trygt kan karakteriseres som svært røffe.

(Det begynner etter hvert å bli allment akseptert at visse avhørsformer, gjennom den psykologiske belastningen de forårsaker, kan forlede de avhørte personene til å komme med de svarene politiet er ute etter. Noe som også skjedde i denne saken.)

I dette avhøret trakk Amanda inn i saken både seg selv og en bareier, som var hennes arbeidsgiver.

Bareieren løslates

Det viste seg at bareieren hadde alibi for drapsnatten, og at han måtte løslates. Gode råd var nå dyre. Uten tekniske spor eller vitner som knyttet Amanda eller Raffaele til åstedet, ble det plutselig vanskelig å opprettholde teorien om en makaber sexlek.

Rudy Guede

Redningen ble Rudy Guede, en notorisk kriminell, hvis modus operandi var å gjøre innbrudd i private boliger. Hans blodige fingeravtrykk og DNA fantes i rikt monn på åstedet, og ville det ikke vært naturlig å mistenke ham for å ha drept den unge kvinnen?


Rudy Guede
 

Han ble da også siktet for drapet, men politiet fastholdt like selvsikkert at drapet hadde vært en gruppeforbrytelse. En sexlek som gikk feil, skulle fortsatt være det gjeldende narrativet. Man byttet bare ut bareieren med innbruddstyven, og oppnådde på ett vis status quo: Amanda Knox og Raffele Sollecito kom seg ikke av kroken.

Nick Pisa blir konge

Tilbake til tabloidjournalisten, Nick Pisa. Da nyheten kom, om at Mignini mente drapet var et resultat av en gruppeforbrytelse, reagerte sannsynligvis Nick Pisa med et stort smil. Da gruppeforbrytelsen ble definert som en sexlek som gikk feil, utstøtte han nok et gledeshyl.

For hva mer kunne en kynisk tabloidjournalist fra England egentlig ha håpet på? Det må ha vært en drøm som gikk i oppfyllelse for Nick Pisa. For nå var han ikke lenger en stakkars freelancer, som måtte kjempe om spalteplass og oppmerksomhet.

Nei, nå var han Kongen av tabloidpressen. Alle journalister leste hans artikler, og han kunne på suverent vis legge føringer for hvordan denne saken skulle dekkes i media over hele verden.

Foxy Knoxy forever

I følge Nick Pisa er det å se sitt navn på forsiden av avisen, sammen med en artikkel som alle leser og diskuterer, en bedre opplevelse enn det å ha sex. Det må jo nesten bety at de neste åtte årene skulle bli en nærmest sammenhengende bedre-enn-sex- opplevelse for ham. Historiene om Amanda Knox - eller Foxy Knoxy, som hun konsekvent ble omtalt som - sluttet nemlig aldri å selge, og Nick Pisa visste hvordan han skulle opprettholde interessen hos folk flest.

Den verdensberømte anklageren

Giuliano Mignini var ikke lenger en ukjent politiadvokat i bortgjemte Perugia. Nei, han var nå en internasjonal celebritet, en jussfaglig autoritet og en Sherlock Holmes -inspirert mordetterforsker, som hadde hele verdens søkelys på seg. Han var brått blitt en stjerne som skinte fra avisenes førstesider og i TV-studioenes reportasjer over hele kloden.


Giuliano Mignini
 

Narsissistene som trengte hverandre

Fra første stund fikk etterforskeren fra Perugia, Giulianao Mignini, og den britiske journalisten, Nick Pisa, gjensidig nytte av hverandre. Mignini og påtalemyndigheten hadde investert mye prestisje i denne saken, der de fortsatte å hevde at Meredith hadde blitt drept i en sexlek. Nick Pisa stilte aldri noen spørsmål ved holdbarheten til denne teorien. Tvert imot hadde han alt på å tjene på at sexlek-teorien ble holdt varm.

 

Det å sverte Amnda Knox på det groveste i år etter år, var for ham en nødvendig strategi for å holde på publikums interesse. Og verdenspressen fulgte lydig etter, uten en eneste gang å stille kritiske spørsmål, verken om den skandaløst dårlige politietterforskningen i Perugia, eller om Nick Pisas journalistiske overtramp. Her er noen av kallenavnene Amanda ble gitt av media: La Femme Fatale, La Dominatrice, Shedevil, Amanda the man-eater.

 Hvorfor var det ingen som reagerte på karakterdrapet som rammet  Amanda Knox?

I fengsel

Amanda måtte i fengselet gjennom nye spørsmålsrunder med Mignini, som ikke var særlig fornøyd med svarene han fikk. I filmen hevder han at Amanda ikke tåler å bli stilt spørsmål, og han mener holdningen hennes er fiendtlig og opprørsk overfor autoriteter

HIV positiv

I fengselet gjennomgikk hun medisinske undersøkelser, inkludert blodprøver. Nå viste det seg, i følge fengselsmyndighetene, at hun var HIV-positiv. Det må ha vært en hard beskjed å få for en ung kvinne, men det var ikke mye trøst å hente i fengselet. Tvert imot, så ble hun forespeilet en snarlig og ufravikelig overgang til AIDS (I 2007 fantes det gode medisiner mot HIV, bare så det er nevnt.)

Amanda Knox breaks in tears after hearing the verdict that overturns her conviction and acquits her of murdering her British roommate Meredith Kercher, at the Perugia court, central Italy, Monday, Oct. 3, 2011. Italian appeals court threw out Amanda Knox's murder conviction Monday and ordered the young American freed after nearly four years in prison for the death of her British roommate Knox collapsed in tears after the verdict overturning her 2009 conviction was read out. Her co-defendant, Italian Raffaele Sollecito, also was cleared of killing 21-year-old Meredith Kercher in 2007. (AP Photo/Pier Paolo Cito)
Amanda Knox
 

Fengselsdagboken

Amanda var, naturlig nok, fortvilet, noe hun da også gav uttrykk for i fengselsdagboken sin. Hun skrev der at hun hadde drømt om en gang å skulle stifte sin egen familie, men at hun nå hadde innsett at dette kom til å bli vanskelig.

Hvordan vet vi dette? Jo, fordi fengselsdagboken hennes ble lekket til Nick Pisa, søppeljournalisten som for lengst hadde forstått at tabloide oppslag er ferskvare. Nå lød overskriften: «Foxy Knoxys hemmelige dagbok.» Hele verden fikk med ett tilgang til Amandas innerste tanker og følelser.

Narrespillet

Nå skulle det imidlertid vise seg at Amanda ikke var HIV-positiv, likevel. Det hele hadde vært et psykologisk narrespill fra påtalemyndighetenes side, sannsynligvis for å gjøre henne mer medgjørlig i avhørene med Mignini.   

Rudy Guede fikk en egen rettsak, hvor han ble funnet skyldig og dømt for medvirkning til drapet på Meredith. Pressen brød seg imidlertid ikke om Guede, han var totalt uinteressant i denne saken. For pressen var det kun Foxy Knoxy som gjaldt.

Rettssakene

Amanda og kjæresten ble funnet skyldig i drap i den første rettsinstansen. Amanda ble dømt til 26 års fengsel. Hun anket domsavgjørelsen til en høyere rettsinstans, og hun fikk der medhold  i kravet om at de angivelige DNA-bevisene måtte vurderes av uavhengige eksperter. Disse ekspertene fant at DNA-sporene var et resultat av systematisk kontaminering, og at de således var totalt ubrukelige.

 

Amanda og Raffael ble derfor frifunnet. Det hadde gått fire år siden arrestasjonen. Amanda reiste tilbake til USA. Påtalemyndigheten anket den rettslige avgjørelsen om frifinnelse til Høyesterett. Etter ytterligere fire år, den 27. mars 2015, slo Høyesterett fast at det unge paret feilaktig var blitt siktet i saken. Politiarbeidet ble karakterisert som elendig.

Hvordan har det gått?

Både Amanda og Raffael har heldigvis klart seg. Amanda jobber i en forening som hjelper ofre for justismord. Hun bør absolutt sitte inne med førstehåndskunnskap om dette emnet.

Giuliano Mignini har, ikke overraskende, blitt forfremmet til statsadvokat. Nick Pisa har, ikke overraskende, fått fast stilling i The Sun.

For verden vil fortsatt bedras.